Aldri for ung til å skape

0
119

Når man kan begynne å skape noe, og attpå til tjene penger på det, er det heldigvis ingen regel for. Milli fra Bergen er ikke mer enn ti år ung, men utgir allerede bøker sammen med storebror Ivan (15) på mikroforlaget Tegn Forlag.

ARNE KRISTIAN LØVIK STELLANDER tekst

Da hennes mormor døde av kreft høsten 2016 tenkte Milli Sperre (10) mye på døden og om man kunne komme tilbake derfra. Hun diktet en historie om Spøkelsesprinsessen Paris, som hun hadde lyst å lage film av. Thea Sanne, mammaen til Milli som selv er forfatter med eget forlag, foreslo å skrive en bok istedenfor, og dermed gjorde de dette sammen.

Nå er Spøkelsesprinsessen blitt en barnebok for mellomtrinnet, utgitt av Tegn Forlag. I boken finner en vennegjeng en mystisk bok på skolebiblioteket som får underlige ting til å skje, og de havner et helt annet sted hvor Spøkelsesprinsessen ber dem om hjelp til å heve en forbannelse kastet av en ond trollmann.

Hjelp fra familien

Milli har fått hjelp av både storebror og mamma til å skrive boken ferdig, og boken er illustrert av Heidi Kahrs Damm. Nylig ble Milli intervjuet av elever ved Landås skole om det å være forfatter, og i anledningen overrasket den unge forfatteren dem med å gi et klassesett av boken sin til skolebiblioteket.

Familien er allerede i gang med arbeidet på neste bok, oppfølgeren Steinportalen, som kommer på markedet senere i 2019. Milli skriver også på flere andre manus, så det kommer nok flere bøker fra henne etter hvert.

Tøff ung dame

Det må sies å være utrolig spenstig av en tiåring å gå i gang med et prosjekt som dette. Det at storebror og mamma hjelper til, gjør ikke saken mindre imponerende. Som mamma Thea sier;

– Det er jo litt i tiden at det er et skifte i bokbransjen, med indieforfattere som utfordrer den etablerte bokbransjen.

Millis Spøkelsesprinsesse har også fått sitt eget merch, i form av en flaggermusbamse og en magisk mynt, spesiallaget for bokens unge fans. Flaggermusen håndlages i begrenset opplag på bestilling (av en dame i USA) og mynten er produsert av den norske bedriften Trofé AS.

Lettlest bok

– Vi har fått gode tilbakemeldinger på boken vår, en gutt på 10 år med dysleksi leste 41 sider av boken på én kveld. Den er utgitt med stor skrift og enkel tekst, tilrettelagt for dem som av ulike årsaker strever med lesing, informerer mor.

Boka til Milli kan bestilles på:

https://tegn-forlag.myshopify.com/collections/sp-kelsesprinsessenhttps://tegn-forlag.myshopify.com/collections/sp-kelsesprinsessen

Som alle forfattere vet, så er det ikke store penger å tjene på å skrive bøker. Allikevel har Milli valgt å gi bort noe av det hun får inn på boksalget sitt. Pengegaven går til den humanitære organisasjonen JOY, og deres arbeid med å fremme livsvilkårene til barn med utviklingshemming, i Aserbajdsjan.

Se mer om JOY og Tegn Forlags bidrag til å skape en bedre verden på:

https://tegnforlag.squarespace.com/veldedighethttps://tegnforlag.squarespace.com/veldedighet