Tine «fikk sparken»

0
117

Jobbkutt for meierigiganten

Dagligvarekjempene Coop og Rema 1000 kaster Tine ut av det gode selskap, og på toppen av det hele mister Tine sin støtte til eksport av sin tradisjonelle Jarlsberg.

ARNE KRISTIAN LØVIK STELLANDER tekst

Rema 1000 og Coop fjerner nå såkalt ekstern varefremming, noe som gjør at Tine ikke lenger har hånd om håndteringen av sine egne varer i butikk. De kan dermed ikke lenger bestemme over produktenes plassering i butikkhyllene, om og når de skal ha utdeling av vareprøver og lignende.

Dette fører til at giganten nå må kutte i antall ansatte.

– En betydelig andel blir tatt ut i løpet av våren, sier Gunnar Hovland, toppsjef i Tine, til Nettavisen.

Ni i første omgang

Tine bekrefter overfor Nettavisen at de, som en direkte følge av Remas kutt av ekstern varefremming, må redusere med ni årsverk. Når også Coop gjør det samme, er antallet jobber som forsvinner, foreløpig ukjent.

Også antall ysterier må kuttes ned. Dette skjer etter at WTO har pålagt Norge å fjerne eksportstøtten for den tradisjonsrike Jarlsberg-osten fra 2020. Foreløpig står minst ett ysteri for fall, men det er enda uklart om det er Voss, Ørsta, Verdal eller Elnesvågen i Fræna som vil rammes. Også dette vil medføre nedbemanning, og ett eller flere lokalsamfunn mister verdifulle arbeidsplasser.

Lang omstillingsprosess

I flere år har Tine vært igjennom en omfattende effektiviseringsprosess. I løpet av 2018 mistet 200 personer jobbene sine hos meierigiganten, som en følge av at antall meierier skal kuttes kraftig ned.

– Dette er en del av effektiviseringsprosessen som har pågått over lang tid. Bare i fjor kuttet vi 250 millioner kroner i kostnader. Vi bruker ny teknologi og gjør alt vi kan for å være så effektive som mulig, sier Tine-sjef Hovland til Nettavisen.

Kuttene i antall meierier har gått raskt og brutalt. Bare siden 90-tallet har antallet gått ned fra drøyt 180 til 31 meierier. Tine-sjefen spekulerer i at de allerede om ti år, muligens er nede i bare 15 meierier. Hovland opplyser overfor Nettavisen at nedtrappingen skal sørge for at Tine skal være konkurransedyktige mot import, og at dette er grunnen til den kraftige driftsomleggingen.

Det er bare å konkludere med at Norge ikke lenger er hva Norge en gang var. Tidene forandrer seg, noe som byr på både skuffelser og utfordringer, men også nye muligheter. Andre tettsteder og byer har klart omstillingen – se bare på hvordan Moss har taklet omstillingen fra viktig industriby til en by full av gründere og nye næringstiltak.