Elektrisk og legendarisk

0
111

PRESSEMELDING/ARNE KRISTIAN LØVIK STELLANDER tekst

Ved bilsalongen i Genève, 5. til 17. mars, er det premierevisning av konseptbilen ID. BUGGY: en utslippsfri hightech-bil for sommer, strand og by. Utseendemessig og teknisk sett en ny side av Volkswagens elbilsplattform ”MEB”.

Opprinnelig fra California: ID. BUGGY gir den legendariske beach buggyen en tidsreise til elbilsæraen.

Rendyrket kjøreglede: Med konseptbilen ID. BUGGY vil Volkswagen vise fram en ny, fritidsrettet side av e-mobiliteten.

Svevende karosseri: Karosseriet ser ut til å sveve fritt over chassiset og hjulene med sine 18″-felger.

Bygd på MEB: Chassis med utslippsfri drift og batteri – alt basert på Volkswagens elbilsplattform MEB (Modular Electric Drive Matrix).

En mulighet for eksterne produsenter: Det er mulig for oppstartsbedrifter å bygge mange ulike versjoner av ID. BUGGY.

Verdenspremiere: Konseptbilen ID. BUGGY vises på bilsalongen i Genève.

ID. BUGGY er en bil som gjør ett hopp i tiden. Et knips med fingrene, og plutselig er det som om noen har fanget opp selve kjernen av 60-tallets beach buggyer i California – inklusive den avslappende innstillingen til livet – og teleportert alt til framtiden.

– ID. BUGGY har et rendyrket, moderne design som er en retrofri tolkning av et virkelig ikon. Man ser med en gang at den har en ”Folkevogn-boble” i stamtavla. Og allikevel er alt blitt studert og tenkt igjennom på nytt, hver eneste liten detalj, sier Volkswagens sjefsdesigner Klaus Bischoff.

Fra boksermotor til ren el-drift

Parallellene mellom gårdagens beach buggies og nye ID. BUGGY krymper det fem tiår lange tidsrommet mellom dem. 1960-tallets beach buggies skilte seg ofte mye ut, men de var alle basert på chassiset fra den legendariske ”Bobla” med sin hekkmonterte, 4-cylindrede boksermotor. Småskala produsenter skapte påbygg av glassfiber, som siden ble montert over chassiset og motoren på ei Boble, og på den måten skaptes nostalgisk bilhistorie.

Med den moderne tidens mange tekniske muligheter knytter ID. BUGGY sterke bånd med det gamle kultstatuskonseptet. Selve basen av I.D. BUGGY utgjøres av det progressive MEB-chassiset. I golvet sitter ett høyspenningsbatteri. Når det gjelder ID. BUGGY, har dette litiumionsbatteriet en energikapasitet på 62 kWh som tilfører den 204 hk sterke elmotoren (plassert bak) nok strøm til å gi en rekkevidde på cirka 250 km.

Sporty ID. BUGGY har en karakter som matches perfekt av den eldrevne motoren. Hele dreiningsmomentet på 310 Nm er tilgjengelig direkte fra stillestående. Dette innebærer at den eldrevne bilen alltid har nok kraft på bakakslingen, også når man kjører offroad. Med full akselerasjon på asfalt kan ID. BUGGY nå 100 km/t på kjappe 7,2 sekunder. Makshastigheten er begrenset til 160 km/t. Vil man i stedet ha eldrevet firehjulsdrift, er det mulig å montere en ekstra elmotor på fram-akslingen.

Kan lades hvor som helst i verden

På Genèvesalongen viser Volkswagen-konsernet hvordan lading i framtiden kan revolusjoneres og gjøres hvor som helst – på stranden, på festivalen, i byen, ja hvor man vil. På salongen skjer det ved en fleksibel hurtigladestolpe som kan settes opp tilfeldig eller installeres permanent. Taket være likestrøms-hurtigladingen, med en maksimal effekt på 100 kW, kan Volkswagens MEB-modeller lades til 80 % av sin fulle kapasitet på en halvtime – ny energi raskt, for ekstra kjøreglede.

Powered by Volkswagen, bygd av X

Komposittkarosseriet, en konstruksjon av aluminium, stål og plast, er selvbærende. Takket være den modulære konstruksjonen, kan den øvre karosseridelen løsnes fra MEB-chassiset. Dette sender et tydelig signal til alla småskala produsenter og nystartede bedrifter: Akkurat som før, åpner Volkswagen ID. BUGGY-konseptet for eksterne produsenter.

På basen fra Volkswagen kan man bygge en utslippsfri beach buggy for den nye tiden – for Santa Barbara i California, Yalong Bay i Kina eller St. Peter-Ording i Tyskland. MEB har også potensiale til å bli den nye tekniske basen for e-mobiliteten for mange av de etablerte bilprodusentene. I starten av 2019 meddelte Volkswagen at de ville gjøre MEB tilgjengelig som elbilsplattform også for konkurrentene.

Her foreligger det altså muligheter for alle som kan se for seg å designe og/eller produsere noe nytt og spennende.

Les mer på: https://www.volkswagen-newsroom.com/en