Kjøpesenter eller bysentrum?

0
93
Foto: Wikimedia

I by etter by raser debatten; Skal vi tillate flere kjøpesentre, eller skal vi sørge for at byens sentrum blir levende? I Trondheim har gullsmed-søskenparet Yngvild og Alf Aas gått ut med en anbefaling av en tur til Midtbyen. De legger nå ned sin gullsmedforretning på kjøpesenteret City Syd på Tiller, og flytter driften til Trondheim sentrum.

Flere byer har opplevd det uunngåelige; jo flere kjøpesentre de har tillatt oppført, jo færre kunder har benyttet seg av bykjernen. I en by som Moss, er sentrum så å si folketomt så snart klokka har passert 16.00, og følgelig står da også en rekke butikklokaler tomme.

Innbyggerne ønsker seg liv i sentrum, men gjør man (innbyggerne, de næringsdrivende og politikerne) noe for å få det til? Hva skal egentlig til?

Her er debattinnlegget søsknene Aas fikk på trykk i Adresseavisa:

Legger ned på City Syd, men har stor tro på Midtbyen

Da City Syd åpnet høsten 1987, var vi med fra starten og har vært der frem til nå, i 31 år.

De senere årene har det blitt stadig mer utfordrende for oss der oppe, og det er med vemod vi har valgt å avslutte driften av vår avdeling på City Syd fra 15. mars i år.

For en frittstående butikk med behov for høy grad av service, ble det for kostnadskrevende å lykkes der. Husleie for enkeltbutikker er skyhøy i forhold til den husleie kjedebutikker forhandler seg frem til sentralt, og lange åpningstider gir svært høye personalkostnader. Det er ikke tilfeldig at de fleste butikker i kjøpesentrene tilhører kjeder.

Nå samler vi ressursene i sentrum. Vi har stor tro på Midtbyen, og vår avdeling på Nordre hadde i fjor en positiv utvikling. Vi synes det er leit at Midtbyen «snakkes ned» stadig vekk. Hva med å forsøke å fyre opp en positiv holdning til sentrum i stedet?

Ofte nevnes internett som en trussel mot handelen i sentrum, og i en del tilfeller stemmer det nok at det har blitt en stor utfordring. Samtidig ønsker mange å orientere seg om utvalget før de oppsøker en fysisk butikk. Da gjelder det å være til stede!

Vi jobber aktivt med vår nettbutikk og opplever at denne kombinasjonen av nett og fysisk butikk er veldig viktig.

Midtbyen har så mye mer å tilby enn et kjøpesenter: Fuglekvitter og måkeskrik. Frisk luft og varierte inntrykk. Og ikke minst fortsatt ganske mange nisjebutikker. Her kan du få personlig service og gode råd når du handler.

Hvorfor oversvømmes «gamlebyer» i Tyskland og Sør-Europa av turister? Jo, mennesker liker og trenger variasjon. Glatt og ensformig miljø på et kjøpesenter er effektivt, men gjør oss ikke lykkelige.

Lykkelige blir vi av å stimulere sansene mens vi rusler rundt i et sentrum hvor vi finner små og store hus, gjerne i forskjellige farger; varierte lyder og lukter; trær; parker; store åpne plasser og små veiter.

Vi anbefaler alle å ta en tur i Midtbyen med åpne øyne. Gå litt andre ruter enn du pleier og dra hjem etterpå med følelsen av å ha opplevd noe. Nesten som om du har vært på en liten ferie.

Vi oppfordrer alle våre kolleger i Midtbyen til å huske å vaske vinduene sine og å pynte litt ved inngangen til butikkene. La oss gjøre det koselig for folk å komme til oss.

Velkommen til Midtbyen!