Earth Hour – også for bedrifter

0
99

Når vi skriver lørdag 30. mars, og klokka runder 20.30, har mange av oss tatt helg for lenge siden. De av oss som sitter hjemme, har stort sett ikke noe problem med å slå av lyset til støtte for klimaet, men hva med bedriftene?

ARNE KRISTIAN LØVIK STELLANDER tekst

Man behøver ikke være miljøfanatiker for å ofre lyset i en time. Stearinlys er koselig, og er du riktig heldig, kan denne timen bli en ekstra romantisk time for deg og din kjære. For bedrifter kan det å skulle støtte den symbolske markeringen Earth Hour være en langt større utfordring.

Bedrifter i full sving vil selvsagt ha store problemer med å slå av all belysning, men bedrifter i helgedvale burde faktisk klare det.

Økonomisk og miljøvennlig

Men la oss nå tenke litt lengre enn akkurat denne ene dagen og denne ene timen. Og la oss, som et lite eksperiment, tenke økonomiske besparelser i stedet for miljøstøtte.

Det skal ikke mer enn en spaser tur gjennom byen til for å skjønne at her kunne mange ha spart til dels store summer. Kjører man en kveld gjennom et handelsområde, et industriområde eller et sted hvor det har samlet seg mange kontorer, vil man se det samme – men i mye større skala.

En del belysning står på av spesielle årsaker – noe av sikkerhetshensyn, annet i forbindelse med skilting/markedsføring. I vår tid, med gode og rimelige LED-løsninger er dette ikke for store utgifter å regne, derimot kan man lure på hvor store besparelser man kunne oppnådd ved å slå av belysningen inne i kontorlokalene, bakerst i butikklokalene, på lager og i mange og lange ganger.

Små grep = penger i banken

Lysstoffrør står fremdeles for store deler av innendørs belysning i næringssammenheng, og det skal ikke mer enn 10-12 armaturer i en garasje til, for å merke det greit på strømregningen. Tenk da på hvor mange lysstoffrør som, av en eller annen merkelig grunn, lyser opp det ene kontorlandskapet etter det andre, møterom her og lagerrom der – til absolutt ingen nytte.

Lysstoffrør er riktignok fremdeles den mest energieffektive belysningen du kan bruke, men å slå dem av er og blir enda mer energieffektivt – selv om du har gått over til den nyeste T5-teknologien, altså de slanke lysstoffrørene.

Som sagt, du trenger ikke være miljøfanatiker for å støtte WWFs Earth Hour. Du trenger bare å tenke at «jeg sparer faktisk noen få kroner på denne timen», og så kan du tenke videre på hvor mye du og din bedrift ville spart på å slå av lyset i rom hvor ingen oppholder seg. Husk at du har et ansvar for din arbeidsplass og dens framtid, på samme måte som du har et ansvar for planeten vår og menneskets framtid på den. Besparelser betyr pluss i boka, og pluss i boka er gjerne et godt tegn på en sunn bedrift, og dermed også en trygg arbeidsplass.

Begynn derfor med Earth Hour førstkommende lørdag, klokka 20.30, og fortsett når du forlater jobben på mandag.

Om Earth Hour på Wikipedia:

Earth Hour er en verdensomspennende symbolsk markering der folk over hele verden blir oppfordret til å slukke lyset en time for klimaet. Det er naturvernorganisasjonen WWF (World Wide Fund for Nature) som står bak kampanjen, som ble avholdt for første gang i Australia. Den symbolske markeringen har som formål å øke bevisstheten rundt klimaproblematikken ved å få privatpersoner, virksomheter, myndigheter og organisasjoner til å slå av elektrisk lys i én time. Selve lysslukkingen er ment som en symbolsk handling for å vise at mennesker verden over står sammen for å stoppe klimaendringene.

Earth Hour så dagens lys i Sydney, Australia i 2007 hvor to millioner deltok. I 2008 hadde det blitt en global bevegelse hvor 50 millioner mennesker i 35 land deltok. I 2009 hadde det blitt verdens suverent største klimakampanje. Markeringen har vokst år for år og over en milliard mennesker i over 160 land deltar hvert år. Også kjente ikonbygg verden over slukker lyset, blant dem for eksempel pyramidene i Giza, Frelserstatuen i Rio, og Fugleredet i Beijing. Norge var offisielt med for første gang i 2009.[1].

Norske ikonbygg som blant annet Slottet, Den norske opera, Nidarosdomen, Holmenkollen og Stortinget markerer Earth Hour hvert år. Det samme gjør et stort antall norske kommuner, bedrifter og privatpersoner. Oppslutningen rundt markeringen har siden 2009 ligget rundt 30-40 prosent av Norges befolkning hvert år.

Earth Hour er antakeligvis både Norges og verdens største klimamarkering og WWFs generalsekretær Nina Jensen har blant annet uttalt at «Earth Hour er miljøbevegelsens 17. mai»