La månelandingen inspirere deg til å ta steget – It’s a small step…

0
140

Hva er vel mer inspirerende enn å høre om noen som har «klart det», noen som har tatt steget, og fått til det de har satt seg fore? I 1961 uttalte USAs president John F. Kennedy at nasjonen ville sette en mann på månen innen tiåret var omme. 20. juli 1969 gjorde de nettopp det. De bestemte seg – og gjennomførte.

ARNE KRISTIAN LØVIK STELLANDER tekst

Nå vil mange tenke tanken; Hvordan klarte USA dette, når Norge gjerne bruker 30 år på å bestemme seg om veiprosjekter, broer, tuneller og lignende? Og ja, dette er et legitimt spørsmål, for det handler stort sett alltid bare om å bestemme seg – for så å gjennomføre.


President Kennedy taler for Kongressen 25. mai 1961
«…I believe this nation should commit itself to achieving the goal, before this decade is out, of landing a man on the Moon and returning him safely to the Earth.

Nå er steget fra en god ide, til bedrift eller produkt en del mindre enn opprettelsen av NASA og den påfølgende månelandingen. Allikevel kan det føles som et mye større steg enn det Neil Armstrong tok fra leideren og ned på månens overflate. Les deg opp på månelandingen, søk opp kunnskapsrike Erik Tandberg på YouTube, og la deg inspirere. Eller ta rett og slett turen til Norsk Teknisk Museum for å oppleve deres markering av 50-årsjubileet for månelandingen.

MÅNELANDINGEN 50 ÅR åpnes 11. april kl. 11 på Teknisk museum

20. juli 1969 landet Neil Armstrong og Buzz Aldrin på månen. Norsk Teknisk Museum markerer 50-årsjubileet med utstillingen Månelandingen 50 år.

Romfartsekspert Erik Tandberg åpner den store jubileumsutstillingen og Benny Borg står for underholdningen, slik han gjorde under Månenatten for 50 år siden.

Ta plass i Apollo 11, land The Eagle på Månen, se en ekte månestein og boltre deg i ikoniske bilder fra måneferden. Se også filmer, modeller og bli bedre kjent med fortellingen om romkappløpet.

Årets største utstilling
Månelandingen er et av de store øyeblikkene i teknikk- og vitenskapshistorien. Norsk Teknisk Museum markerer begivenheten med jubileumsutstillingen Månelandingen 50 år. Det er museets største utstillingssatsing i år. Utstillingen byr på en lang rekke familieaktiviteter i tillegg til å fortelle historien om romkappløpet og erobringen av Månen. Månelandingen 50 år inneholder også gjenstander fra NRKs historiske samling, som museet overtok i 2018.

Romfartsekspert Erik Tandberg er en svært kunnskapsrik og inspirerende mann. Foto: Trude Eng

Romfartsekspert Erik Tandberg åpner utstillingen
Under åpningen vil den legendariske romfartseksperten Erik Tandberg fortelle oss hvorfor vi mennesker så gjerne ville til Månen.

– Vi gjenopplever natten da “alle” i Norge fulgte med på det som skjedde via TV og radio, guidet av romfartsekspert Erik Tandberg. Han vil fortelle om selve månelandingen og dele sine opplevelser fra da han satt i NRK-studio på månenatten og loset Norge gjennom begivenhetene, sier Dag Andreassen, kurator for utstillingen.

Benny Borg har vært bosatt i Norge siden månelandingsåret. Sitt gjennombrudd fikk han allerede natten da Neil Armstrong satte sin fot på månen.

Benny Borg gjentar underholdningssuksessen fra månenatten
Benny Borg stod for TV-underholdningen for 50 år siden, sammen med Kirsti Sparboe. Sitt gjennombrudd fikk han i nettopp under NRK-sendingen månenatten. Det var altså ikke bare Apollo 11 som tok av for 50 år siden.

– Dagen etter månenatten visste alle i Norge hvem jeg var, forteller Benny Borg.

Etter en seks tiår lang karriere innen showbiz, kommer han til Teknisk museum 11. april.

– Under åpningen av Månelandingen 50 år, vil Benny Borg gi oss noen av de utallige sangene om Månen, fortsetter Andreassen entusiastisk.

Urpremiere på The Big Bang
Lydkunstverket The Big Bang er spesialbestilt til utstillingen, og før vi får høre lyden av den nye installasjonen blir vi presentert for tankene bak verket.

For Dag Andreassen blir en guttedrøm oppfylt når han selv kan ta plass i Apollo 11 og styre The Eagle ned på Månen. Han håper alle museets besøkende vil benytte sjansen til å gjøre det samme.

– Vi håper flest mulig får oppleve utstillingen mens den står på Teknisk museum. Hva kan være bedre enn å ta barna med for å reise til månen, spør han.

Se mer: https://www.tekniskmuseum.no/nyheter/1686-manelandingen50ar

Om Norsk Teknisk Museum

Norsk Teknisk Museum er nasjonalmuseum for teknologi, industri, naturvitenskap og medisin og et eldorado for utforskende i alle aldre. En viktig del av Teknisk museums samfunnsoppdrag er å formidle sammenhenger mellom teknologi, medisin og kultur over tid. Teknisk museums utstillinger: Museet har over 25 permanente og temporære utstillinger om energi, olje, industri, medisin, fly, biler og tog. Visjonen er å bli Norges mest synlige, dristige og dialogorienterte museum.