Skanska gjenvinner steinull i ny satsning

0
131

Skanska er en av de første aktørene som gjenvinner steinull, og Bertil Rosquist, senior grønn forretningsutvikler i Skanska, sier at » det at steinull nå er et gjenvinnbart materiale som resirkuleres, bidrar positivt til Skanskas holdbarhetsmål om å unngå at byggeavfall skal gå til deponi.

Byggeprosjektet som Skanska gjenvinner steinulla fra er Solna United, et kontorbygg som har fått mye omtale for sin satsning på å oppnå LEED Platinum. Dette innebærer de høyeste kravene i det internasjonale sertifiseringssystemet LEED. Materialvalg samt energieffektive løsninger for ventilasjon og kjøl er eksempler på viktige faktorer for å oppnå LEED Platinum.

Prosjektet har som mål at maks 2 % av alt avfall går til deponi.

– Da vi oppdaget at ROCKWOOL tilbyr en gjenvinningstjeneste skapte dette nye muligheter til å nå kravet, kommenterer Bertil Rosquist.

Steinulla samles opp, sorteres og kontrolleres før den går tillbake til Rockwools fabrikker for å bli til nye produkter.
– Det har fungert veldig smidig. En av de store fordelene er at steinulla i prinsippet kan være i hvilken tilstand som helst når den samles inn, forteller produksjonsingeniør Emma Kölborg på Skanska, som mener at ordningen sparer viktig tid i dette store byggeprosjektet.

Skanska driver mange interne prosjekter, det vil si byggeprosjekter der de selv er oppdragsgiver. Der er miljøkravene som regel enda høyere enn ved eksterne prosjekter. Mange av disse prosjektene har høye krav for å minimere mengden avfall, noen av dem med mål om 0 % avfall til deponi, og da får det ikke finnes problemfraksjoner i det hele tatt. Derfor ønsker Rosquist alle initiativ som øker gjenvinningsgraden hjertelig velkommen.

ROCKWOOL lanserte sitt gjenvinningsprogram i september 2018 og interessen for det har vært stort. Flere av Sveriges største entreprenører deltar, og målet er tydelig.
– I dag kommer cirka 35 % av alt avfall globalt fra byggebransjen. Det må vi gjøre noe med. Vi håper at vårt gjenvinningsprogram kan bidra til att dette tallet blir betydelig lavere innen en tiårsperiode, avslutter Jonas Zacharoff, VD hos ROCKWOOL i Sverige.