Takplater med integrerte solceller

0
187

Etterspørselen etter solcellepanel fortsetter å øke, og det meste tyder på at utviklingen kommer til å akselerere i tiden som kommer. Dette skjer i takt med at nye og mer estetiske løsninger nå er i ferd med å lanseres. En av disse er Lindab SolarRoof, et solcelletak som blir en del av huset – både designmessig og materialmessig.

Sammenlignet med tradisjonelle solcelleanlegg, som bygges utenpå et tak, gir ikke de integrerte solcellene bare et estetisk løft, men de vil også være kostnadsbesparende ved både omlegging til nytt tak, og på nye bygg. Solcelletaket skal faktisk betale seg selv – og mer til, mener produsenten.

– Kombinasjonen av estetikk, kostnadseffektivitet og positiv innvirkning på miljøet er viktig for oss, nå når vi lanserer det nye takkonseptet vårt, sier Bengt Andersson, divisjonssjef på Lindab Profil AB.

Komplett solcelletak

Med Lindab SolarRoof kan Lindab nå altså tilby både huseiere og innehavere av næringsbygg et komplett solcelletak med alt inkludert. I pakkeløsningen inngår Lindabs svenskproduserte og tidløse takprofil, integrert med solpaneler av type CIGS, en moderne tynnfilmteknikk med høy effekt også under forhold med lite sol. Utover takplatene inngår optimalisering og alt annet som skal til for å få et fleksibelt system.

Huseier får også tilgang på en app som skal gjøre det enkelt å overvåke systemets strømproduksjon til tilstand i nåtid.

– Vi kjenner oss trygge på dette tilbudet, noe som ikke minst gjenspeiles i våre gjennomarbeidede garantier, som for huseier innebærer en trygghet over lang tid. Som et eksempel, kan jeg nevne effektgarantien på 90 % etter ti år, og hele 80 % etter 25 år, forteller Bengt Andersson.

Enkel montering

I likhet med Lindabs andre byggekomponenter og systemer, skal også Lindab SolarRoof være enkelt å montere. Takprofilen finnes i både en falset variant og klikkvariant. Den totale installasjonskostnaden skal være lav, og dermed minske tiden det tar å få igjen for investeringen.

Satsningen på solcelletak er i tråd med Lindabs ambisjon om å lede utviklingen av energieffektive og holdbare løsninger for ventilasjons- og byggebransjen. Lindab SolarRoof kom på markedet 8. april, og kommer forhåpentligvis til Norge i nær framtid. I Sverige er systemet allerede montert på to hus syd i landet, og flere prosjekter er under oppføring.