Driver mediene skremselspropaganda om Sri Lanka?

0
349
Stein Inge Haaland fra Norge, driver forretningsvirksomhet på Sri Lanka. Han mener norske medier hauser opp påskens terrorangrep i landet. Foto: Gaute Th. Omdal

De er ikke fryktelig mange, kanskje bare rundt ti norske forretningsdrivende på Sri Lanka, men stadig flere nordmenn oppdager det vakre landet og dets mange muligheter. Pr i dag skal rundt 400 personer befinne seg i landet.

– Turistene er IKKE det nye målet, sier norsk næringsdrivende, bosatt utenfor Colombo.

ARNE KRISTIAN LØVIK STELLANDER tekst

GAUTE THORBJØRN OMDAL foto

Stein Inge Haaland driver Embla Software Innovation, som har sin base like utenfor den Sri Lankiske hovedstaden Colombo. Han mener det er «tull og vas» at turistene er det nye målet for terrorgrupper, som organisasjonen Forut nylig skrev i en pressemelding. Han peker på konflikten mellom de forskjellige religiøse grupperingene som den store utfordringen.

En muslimsk fraksjon

De Sri Lankiske myndighetene mener i følge NRK (Les NRKs artikkel her) at det er angrepet på to moskeer på New Zealand som har utløst hevnaksjonen der sju selvmordsbombere sto bak seks koordinerte angrep, men ryktene lokalt er enda mer spesifikke.

– Ryktene her nede sier at det er en liten muslimsk fraksjon (National Thowheeth Jama’ath) som står bak bombingene, og at det skal være kardinalen, den øverste leder for den katolske kirken på Sri Lanka, som skal ha vært målet for angrepene. Det sies videre at de ikke har visst sikkert i hvilken kirke eller hotell kardinalen har befunnet seg, og at de derfor har angrepet mål som han potensielt sett kan ha oppholdt seg på, og at det er dette som har ført til det tragiske utfallet.

Kjenner landet godt

Dette forteller Haaland i dag, på telefon fra Sri Lanka. Hans prisvinnende selskap har en mengde høyt utdannede lokale innbyggere på lønningslista, mennesker Haaland arbeider sammen med på daglig basis, og som han også har stor omsorg og omtanke for som privatpersoner.

– Vi var på jobb dagen etter angrepene. Vi tok en pep-talk og pratet litt om hendelsene, og lot deretter livet gå sin vante gang. Vi kan ikke la oss påvirke for mye av ting som dette. Det begrenser bare livet, sier han.

Stein Inge Haaland på et av sine besøk i gamlelandet. Foto: Gaute Th. Omdal

Stein Inge Haaland flyttet fra Hauge i Dalane i Rogaland til Sri Lanka i 2008. Borgerkrigen i landet, en strid mellom den singalesiske majoriteten og den tamilske minoriteten, sluttet ikke før i 2009, så han har opplevd mer enn de fleste av oss som bor trygt her på berget. Allikevel lot han seg ikke bekymre da, og gjør det heller ikke nå.

– De lokale innbyggerne her rister på hodet, og sier; bare vent noen dager, så roer det hele seg. De har levd med krig i 25 år, og mange av dem ser på de nylige hendelsene som en bagatell. At norske medier nå sier at man ikke skal reise til Sri Lanka, ser jeg på som tull. Jeg føler meg trygg. Jeg går kanskje ikke på de største plassene eller i kirkene, men jeg går ut og spiser lunsj, og beveger meg i de områdene jeg pleier å oppholde meg i. Det gjorde jeg også mens myndighetene forsøkte å gjennomføre et portforbud. Selv er jeg redd for at organisasjoner som Forut og Strømmestiftelsen skal utnytte hendelsen til å komme seg opp og fram.

Inne i en ventetid

Haaland forteller videre at landet har vært fullstendig lammet siden oktober, da presidenten gikk av og på.

– Da ble det mangel på styring. Dette har gjort at vi står midt oppi en ventetid, der ingenting skjer, politikerne forsøker å slå mynt på dette, og de forskjellige organisasjonene i Norge og resten av verden prøver å få sine fordeler av det. Gi for all del ikke penger til slike organisasjoner. Det arbeidet de driver, hjelper ikke i lengden. Opprett heller arbeidsplasser, bli kjent med landet og dem som trenger hjelp. Da ser du hva som faktisk trengs, og gir dem en varig hjelp i form av inntekter og utviklingsmuligheter. Selv er jeg mer redd for at organisasjoner som Forut og Strømmestiftelsen skal utnytte hendelsen til å komme seg opp og fram, enn at det vi nå har opplevd skal bre om seg.

Da Næringsavisen forsøker å komme i kontakt med Stein Inge Haaland, ser dette i første omgang ut til å bli en liten utfordring. Det er nemlig ingenting som tyder på at Haaland har lest meldingene vi har sendt ham.

– Staten ønsker nå å vise makten sin ved å stenge ned alle sosiale medier, så jeg fikk lest meldingene fra dere, men kunne ikke svare, sier Haaland som var rask til å ta en telefon til hjemlandet for å bidra med sitt til et mer nyansert bilde av påskas hendelser.

Stein Inge Haaland mener at den beste hjelpen man kan gi, er den direkte hjelpen til mennesker som lever under forhold man selv kjenner godt. Selv reiser han rundt i Sri Lanka og besøker skoler som trenger hjelp med både bygningsmasse, møbler og øvrig utstyr. Han oppfordrer samtlige av sine kunder til å bidra økonomisk med den direkte hjelpen han yter i landet. Foto: Gaute Th. Omdal

Antall drepte etter søndagens angrep skal ha steget til 321, i følge nyhetsbyrået Reuters. Minst 31 av disse var utenlandske statsborgere, deriblant de fire barna til den danske milliardæren Anders Holch Povlsen. Rundt 500 personer skal ha blitt såret.

Forut mener at turistene er målet

Organisasjonen Forut mener angrepene kan bane vei for mer autoritære politiske krefter, og hevder også at turistene er terroristenes nye mål. Her er Foruts pressemelding, som Haaland altså ikke stiller seg bak:

Sri Lanka er rammet av et omfattende og koordinert terrorangrep mot kirker og hoteller. – Det har aldri skjedd før at turister er mål på Sri Lanka. Angrepene kan føre til etnisk og religiøs uro og konflikt som kan bane vei for mer autoritære politiske krefter i tida som kommer, sier FORUTs generalsekretær, Morten Lønstad.

Angrepene på Sri Lanka skjedde i hovedstaden Colombo, samt i Negombo og Batticaloa.

På morgenen 1. påskedag, 21 april, gikk det av åtte eksplosjoner ved kirker og luksushoteller i og rundt hovedstaden Colombo, Dehiwala, Negombo og Batticaloa. Over 200 skal være meldt døde og over 450 skadet søndag ettermiddag ifølge AFP og VG, men dødstallene stiger.

– Ingen i FORUT er direkte berørt og vi har så langt heller ikke hørt om at noen av våre partnerorganisasjoner er rammet av angrepene, men situasjonen er uoversiktlig, sier Lønstad.

Det er foreløpig uklart hvem som står bak og hva terroristene ønsker å oppnå, annet enn å skape kaos ved å spre død og frykt. Myndighetene har innført portforbud, og flyplassen utenfor Colombo er stengt.

– Hardt prøvet land
– Sri Lanka har vært et hardt prøvet land og har sakte, men sikkert, bygd seg opp igjen som turistland, etter at krigshandlingene tok slutt for ti år siden. Derfor er det veldig tragisk og trist at Sri Lanka rammes på en slik måte. Dette er grusomme og feige angrep mot turister og troende som er samlet til høytid, sier Lønstad.

Han har søndag morgen vært i kontakt med FORUTs partnerorganisasjoner på Sri Lanka og nordmenn som ferierer i Colombo. Sosiale medier og nettforbindelse er mange steder stengt ned, derfor er det vanskelig å få kontakt med alle.

Nytt at turister er mål
– Angrepene kan føre til etnisk og religiøs uro og konflikt som kan bane vei for mer autoritære politiske krefter i tida som kommer, sier Lønstad.

Han peker på at turister og utlendinger i konflikter tidligere har vært skånet. Det gjorde det blant annet lettere å jobbe i landet under borgerkrigen, slik han selv gjorde som stedlig representant for FORUT.

– Det har aldri skjedd før på Sri Lanka at turister er terrormål. Turistindustrien er en av de viktigste inntektskildene til landet og dette skader både denne industrien og økonomien på Sri Lanka generelt. Dermed vil det ramme folk flest og føre til sosial uro.