Ukas fun-fact: Olsenbandens store frimerkekupp…

0
28

Er det nå vi skal si «ENDELIG»? Olsenbanden har vært en del av den norske folkesjela omtrent siden den første av de i alt 14 filmene ble produsert i 1968. De er våre alles favorittskurker, og i dag får de sine egne frimerker.

ARNE KRISTIAN LØVIK STELLANDER tekst

I dag, tirsdag 4. juni klokka 17.15 hadde Psten Norge en presselansering utenfor Klingenberg kino i Oslo, dette skjedde i forbindelse med filmfestivalen Oslo Pix.

Lanseringen startet med en podkastsamtale om Olsenbanden som kilde til Oslos byhistorie. Samtalen gikk mellom Eirik Frisvold Hanssen fra Nasjonalbiblioteket og Olsenbandens-ekspert Johannes Slettedal. Den ble ledet av filmjournalist Lars Ole Kristiansen fra Montages.

Her er pressemeldingen Posten Norge sendte ut i forbindelse med lanseringen:

Olsenbanden – operasjon frimerker

Helmax! Andre ord kan ikke brukes for å beskrive frimerkene Posten gir ut for å markere 50 år med Olsenbanden-filmer.

Olsenbanden er tidenes norske kinosuksess: 14 filmer som ble mislikt av kritikerne, men elsket av publikum.  50 år etter at «Olsenbanden-operasjon Egon», kom i 1969 er Egon, Benny, Kjell, Valborg,  og Dynamitt-Harry foreviget på frimerker.

– Det er klart at vi måtte legge en plan i forbindelse med dette jubileet. Filmene om Olsenbanden er en viktig del av norsk filmhistorie. Generasjoner av nordmenn har moret seg over historiene om mesterforbryteren Egon Olsen og hans medsammensvorne, sier frimerkedirektør Halvor Fasting i Posten.

I dag er de 14 filmene anerkjent blant annet fordi de gir et enestående tidsbilde av Oslo for 30, 40 og 50 år siden.

Ett av frimerkene viser den klassiske åpningsscenen der Egon Olsen går ut av Botsfengselet med en ny plan under armen, mens det andre viser Egon, Benny, Kjell, Valborg og Dynamitt-Harry. Frimerkene er tegnet av Egil Nyhus.

Frimerkene har verdi Innland og 23 kroner, og er beregnet for vanlige brev innenlands opp til 20 gram og mellom 20 og 50 gram. De er i salg fra lørdag 8. juni.

Filmfestivalen Oslo Pix viser Olsenbanden-filmer hele uka, og lørdag er det gallaforestilling på «Olsen-banden for full musikk». I den forbindelse har Posten stand i festivalgata mellom Saga og Klingenberg kino, der det er mulig å kjøpe frimerker med førstedagsstempel, og andre frimerkeprodukter.


Olsenbanden 50 år
Nummer:                           NK 2006 – 2007
Motiv:                                 Egon Olsen, Olsenbanden
Design:                               Egil Nyhus
Verdier:                               Kr 16,- (innland) – kr 23,00
Opplag:                               200.000 frimerker av hver verdi

NK 2006
Egon Olsen på vei ut fra Oslo Botsfengsel.
NK 2007
Olsenbanden med Valborg og Dynamitt-Harry.

Og sånn ser altså de nye frimerkene ut: