Nytt helhetlig tilbud i Rygge – Bli helhetstrener du også!

0
55

Tirill Maria Kjernsbekk har hatt kropp og helse på dagsorden siden tidlig på 2000-tallet. Etter hvert ble hun mer og mer opptatt av kombinasjonen kropp og sinn, og nå har hun etablert kurs- og behandlingstilbudet Helhetstrener.no.

ARNE KRISTIAN LØVIK STELLANDER tekst og foto

I 2006 ble Tirill Maria Kjernsbekk eksaminert ut fra Norges Idrettshøyskole, og startet umiddelbart på sin karriere som personlig trener (PT). Men også før dette hadde Tirill vært opptatt av kropp og helse, var danseinstruktør og drev gruppetimer innen blant annet Body Pump.

Nå er det sånn, at en sunn helse ikke bare vises ved en flott six-pack, slank midje eller stram rumpe, men også på energinivå og generelt velvære.

– Jeg tror jeg alltid har tenkt helhetlig på kropp, sinn, kost og livssituasjon, og jeg tror nok dette var grunnen til at jeg strøk på den første PT-eksamenen. Jeg brukte nemlig for lang tid på en arm, da casen jeg fikk til eksamen, sa at personen jeg skulle behandle, jobbet mye på PC, og jeg valgte å rette behandlingen inn mot nettopp dette. Et treningsopplegg må tilpasses ut fra hvor hver enkelt person er i akkurat sitt liv. Det er da man får de rette resultatene.

Tirill Maria Kjernsbekk blir ivrig og entusiastisk når hun prater om sammenhengen mellom kroppen, livssituasjon og det mentale.

Tenkte «for helhetlig»

På eksamen var det altså en person med yrkesrelatert slitasje Tirill skulle behandle. Men skader og smerter kan komme av så mye – også fra psykiske påkjenninger og stress.

– Vi må alle forsøke å være den beste versjonen av den vi er, og ikke forsøke å bli lik alle andre. Det psykiske har veldig mye å si på vår fysiske helse. Alle mennesker er veldig forskjellige, og det som for en person oppleves som en krise, kan for en annen oppleves som en bagatell. En «krise» setter i gang kortisolproduksjonen, og kroppen havner i en stressmodus som kan bli værende over tid. Dette gjør at pusten henger seg opp og muskulaturen stivner. Kortisol gir nemlig kroppen en konstant stressrespons, og fører til at fettet binder seg og det blir vanskelig å gå ned i vekt. Jeg har også en teori om at kroppen i en sånn situasjon går i sparemodus, noe som kan føre til at man legger på seg, forteller Kjernsbekk.

Tirill prater fort og mye. Det er tydelig at hun er svært engasjert, og at hun besitter en stor mengde kunnskap om det hun prater om. Oppigjennom årene har hun kurset seg og tilegnet seg kunnskap som nå lar henne kombinere et tilbud om trening, massasje, kopping, soneterapi og coaching.

– Og hvis jeg blir bedt om det, lager jeg gjerne et kostholdsprogram også, sier hun.

Vi møter Kjernsbekk i en roseduftende hage på en eiendom som dessverre står foran store forandringer. Eiendommen leier hun sammen med sin mann og to store, men veldig snille og sosiale hunder. I tillegg til den gamle eneboligen, ligger det et stort uthus med garasjer og noe som en gang kan ha vært et bryggerhus på den koselige eiendommen. Vi befinner oss like ved Halmstad Blomster, på en tomt som om ikke lenge skal bygges ut med et antall leiligheter. I det gamle bryggerhuset har Tirill og mannen malt om et rom, som hun benytter som sitt første trenings- og behandlingsrom.

Gode tilbakemeldinger

Gjennom å være en kjent aktør fra flere av distriktets trenings- og helseforetak, har Tirill allerede en rekke faste kunder på timeplanen. En av dem, Berit Kreutz, oppsøkte Kjernsbekk fordi hun hadde et ønske om å komme i gang med trening.

Her, midt på Halmstad i Rygge, har Berit Kreutz funnet seg et behandlingstilbud som hun synes fungerer.

– Da Berit kom hit første gang, stilte jeg henne en rekke spørsmål, deriblant; hva er helse for deg. Da kom hele rekka av forskjellige smerter. Kreutz jobber i bank, og jeg kunne ut fra dette og de andre svarene jeg fikk, gi henne tre svært enkle øvelser som hun skulle begynne med. Vi startet også med kopping, for å kickstarte muskulaturen hennes. Nå kommer hun hit en gang i uka, for kopping og sonebehandling. Hun har i mange år gått til fysioterapeut, kiropraktor og annet, på grunn av stressrelaterte smerter i kroppen, og nå – etter syv-åtte behandlinger – har hun plutselig fått lyst til å trene. Faktisk har hun også begynt å gå fra jobben i Varnaveien, og hjem til Halmstad. Da hun kom hit, fikk hun kramper i halsen når hun gjespet, men nå er hun mye mer avslappet og friere i bevegelsesmønsteret sitt, og har langt mindre smerter, forteller Kjernsbekk.

Kreutz har også gått ned i vekt, som et resultat av treningen.

– Ja, treningen, og det at hun har mindre stress i kroppen, hjelper godt. Vektreduksjonen er også en bieffekt av koppingen, som setter i gang blodsirkulasjonen. Hun forteller også at hun har gått fra å fryse mye, til å være varm og god i kroppen.

Tirill sier mye som høres svært logisk ut, om det å forsøke å være sitt beste jeg.

– Fokuserer man på det man trives med å gjøre, fjerner man tankene fra det negative, fastslår hun, og viser dermed igjen at hun fokuserer på mer enn en enkelt muskelgruppe eller slanking.

– Jeg har en mann med personalansvar i en stor bedrift, hans kone og hans mor gående her fast. Allerede etter første behandling, fortalte han at han sov godt gjennom natten, noe han ikke hadde gjort på flere år. Han har også fortalt meg at mage- og tarm-funksjonen plutselig ble bra, og at han har fått tilbake energien, så at han fint takler stresset på jobb. Det er så hyggelig å få sånne tilbakemeldinger, avslutter Tirill Maria Kjernsbekk. Gjennom sin internettside helhetstrener.no, tilbyr Tirill kurs for kommende helhetstrenere, ett av dem er til og med gratis. Hun sertifiserer også helhetstrenere, så PTer og andre som jobber innen trening og helse, kan skilte med et gjennomført kurs til på CVen. cent 2;\lsdsem