Stadig nye forsøk på svindel – nå også rene trusler

0
48

Nettsvindlenes tid er ikke forbi, og svindlerne blir stadig mer kreative i sine forsøk på å tilrane seg penger fra naive mennesker. Denne, fra «Ken Maurer», er mer spenstig enn de vanlige lovnadene om prosenter av arv…

ARNE KRISTIAN LØVIK STELLANDER tekst og foto

– Hvis du låner meg bankkontoen din, til overføring av en kjempestor arv (gjerne veldig mange millioner), vil jeg la deg beholde en stor del av pengene…

– Hei, dette er din venn ___________. Jeg sitter fast på flyplassen i Dubai, og er blitt frastjålet alt av penger, klær, pass og annet. Kan du låne meg 30.000 så jeg kommer meg hjem igjen?

– En venn av meg sendte meg et bilde av deg, og nå er jeg så forelsket, at jeg ønsker å flytte til Norge for å leve lykkelig sammen med deg resten av livet. Det er bare det, at min mor er syk, og trenger 65.000 kroner til en operasjon. Kan du hjelpe meg med disse pengene, og i tillegg 45.000 kroner til flybillett, pass og noen nye klær så jeg ser fin ut når vi møtes? Jeg kommer til Norge når hun er frisk. Elsker deg!

Utallige varianter

Slike svindelforsøk, og mange andre varianter, har florert på e-post i mange år. Dessverre finnes det mennesker som går på disse svindlene, tømmer bankkontoene sine, og sitter gråtende igjen – ikke fordi de har tapt penger, men fordi den hyggelige (og i overkant smellvakre) damen, til slutt ikke kunne komme til Norge allikevel. Hun ble visst syk og døde…

Det er spekulert mye rundt hva det er som får folk til å la seg lure. Ensomhet og ensformig liv, er gjentatte ganger trukket fram som årsaker, men når advarslene er mange – og gjerne skrevet i krigsfonter – da burde man vel skjønne hva dette dreier seg om. Eller?

En relativt ny form for svindelforsøk, baserer seg på trusler framfor løfter om kjærlighet og rikdom. Og er man ikke datakyndig nok, ja da er det lett å bli skremt av en tekst som denne (skrevet på rimelig dårlig engelsk):

E-post, sendt til en mengde nordmenn:

I a​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​m w​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ell awa​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​re XXXXXX one o​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​f your pa​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ssphra​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​s​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​es. L​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ets g​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​et di​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​r​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ectly to poi​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​nt. Th​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ere i​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​s no o​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​n​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​e who​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ ha​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​s pa​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​i​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​d m​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​e to i​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​nv​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​esti​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​gat​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​e yo​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​u. Yo​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​u do​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ no​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​t know me a​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​nd yo​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​u’r​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​e mo​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​st li​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​k​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ely wo​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​nd​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​eri​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ng why yo​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​u’r​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​e g​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​etting thi​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​s ​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​e-mail?

Let me tell you, i a​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ctually setup a​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ ma​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​lwar​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​e o​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​n the a​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​dult str​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​eaming (po​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​rn) w​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​eb-si​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​t​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​e a​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​nd gu​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ess what, yo​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​u vi​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​si​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​t​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ed thi​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​s w​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ebsi​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​te to hav​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​e fun (yo​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​u know wha​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​t i​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ m​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ean). Wh​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​en you were vi​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ewi​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ng vi​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​d​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​eo​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ clips, yo​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ur i​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​nt​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ern​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​et brows​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​er sta​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​rted o​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ut functioni​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ng as a​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ R​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​emo​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​t​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​e Deskto​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​p tha​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​t ha​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​s a​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ key lo​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​gg​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​er whi​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ch ga​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ve m​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​e a​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​cc​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​essi​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​bility to​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ yo​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ur di​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​splay scr​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​e​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​en a​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​s w​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ell a​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​s web cam​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​era​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​. Right a​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ft​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​er tha​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​t, my softwa​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​r​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​e coll​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ect​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ed a​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ll yo​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ur co​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​nta​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​cts from yo​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ur M​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ess​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​eng​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​er, Fa​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​cebo​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​o​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​k, a​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​s w​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ell a​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​s e-mai​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​l . Next i​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ cr​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ea​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​t​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ed a​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ doubl​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​e video​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​. Fi​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​rst pa​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​rt sho​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ws th​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​e vi​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​deo you w​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​er​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​e wa​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​tching (yo​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​u ha​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​v​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​e a​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ fin​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​e tast​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​e lol), a​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​nd s​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​eco​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​nd pa​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​rt di​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​spla​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ys the vi​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ew of yo​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ur ca​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​m, y​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ea​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ i​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​t is you.

You hav​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​e go​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​t 2 o​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​pti​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​o​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ns. W​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​e wi​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ll ​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​explor​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​e the po​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ssibili​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ti​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​es in d​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​eta​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​i​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ls:

1st o​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​pti​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​o​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​n i​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​s to skip this ​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​e mai​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​l. i​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​n thi​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​s situa​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ti​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​o​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​n, i​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ mo​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​st c​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​erta​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​i​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​nly wi​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ll send yo​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ur vi​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​d​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​eo​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ cli​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​p to​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ ​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ev​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ery o​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​n​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​e of yo​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ur p​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​erso​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​nal co​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​nta​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​cts a​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​nd also​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ co​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​nsid​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​er a​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​bo​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ut th​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​e humi​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​li​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​a​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ti​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​o​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​n yo​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​u wi​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ll s​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​e​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​e. o​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​r sho​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​uld yo​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​u b​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​e i​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​n a​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ commi​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​tted r​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​elati​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​onship, ho​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​w i​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​t wo​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​uld a​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ff​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ect?

i​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​n th​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​e s​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​eco​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​nd pla​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ce a​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​lt​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​erna​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ti​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​v​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​e should b​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​e to​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ pa​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​y m​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​e $969. i​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ will ca​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ll i​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​t a​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ do​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​na​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​tio​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​n. i​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​n this situati​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​o​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​n, i​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ will pro​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​mptly era​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​s​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​e yo​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ur vi​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​d​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​eo r​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ecordi​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ng. Yo​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​u wi​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ll co​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​nti​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​nu​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​e o​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​n wi​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​th da​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​i​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ly li​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​f​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​e li​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​k​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​e thi​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​s n​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ev​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​er to​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​o​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​k pla​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​c​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​e a​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​nd yo​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​u wi​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ll no​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​t hear back a​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ga​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​i​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​n fro​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​m m​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​e.

Yo​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​u wi​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ll ma​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​k​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​e th​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​e pa​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ym​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ent vi​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​a​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ Bi​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​tco​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​in (i​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​f you do​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ no​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​t kno​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​w thi​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​s, s​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​earch fo​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​r ‘ho​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​w to​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ buy bi​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​t​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​coi​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​n’ i​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​n Go​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ogle s​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ea​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​rch ​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​engine).

B​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​TC​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ address: 1LqtLFGsWnhUuFA6MFh5heWCfjLzVoHX5c
[Ca​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​S​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​e-sensitiv​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​e so​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ co​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​py & pa​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ste i​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​t]

if yo​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​u ma​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​y b​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​e looking at go​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ing to​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ th​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​e law ​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​enforc​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​em​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ent, surely, thi​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​s messa​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​g​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​e ca​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​n no​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​t b​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​e tra​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​c​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ed back to​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ m​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​e. I​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ ha​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ve d​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ea​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​lt wi​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​th my mo​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​v​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​es. i​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ a​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​m no​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​t a​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ttempti​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ng to​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ charge yo​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​u so​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ much, i only wa​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​nt to b​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​e pa​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​i​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​d. Yo​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​u no​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​w hav​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​e t​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​w​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​o da​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ys in order to pa​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​y. i​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ ha​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​v​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​e a​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ unique pi​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​x​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​el i​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​n this messa​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​g​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​e, and ri​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ght now i​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ kno​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​w tha​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​t you ha​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​v​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​e r​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ead through thi​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​s messa​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ge. i​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​f i don’t g​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​et th​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​e Bi​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​tC​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​o​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ins, i​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ wi​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ll c​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ertai​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​nly s​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​end yo​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ur vid​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​eo​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ recordi​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ng to a​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ll o​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​f yo​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ur co​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ntacts i​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ncludi​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ng fri​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ends and fa​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​mi​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ly, co​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​-work​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ers, ​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​etc. Havi​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ng sa​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​i​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​d tha​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​t, i​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​f i do g​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​et pa​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​i​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​d, i​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ wi​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ll destro​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​y the vid​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​eo​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ imm​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​edi​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​a​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​t​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ely. i​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​f yo​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​u wa​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​nt to​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ ha​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​v​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​e ​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​evi​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​d​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​enc​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​e, r​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​eply Yea​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​h! th​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​en i​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ d​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​efinitely wi​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ll send yo​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ur vi​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​d​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​eo​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ to yo​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ur 14 fri​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ends. i​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​t’s a​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ no​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​n:n​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ego​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ti​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​abl​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​e o​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ffer tha​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​t bei​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ng sai​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​d plea​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​s​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​e do​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ no​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​t wa​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​st​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​e my p​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​erso​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​na​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​l ti​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​m​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​e & yo​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​urs by r​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​espo​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ndi​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ng to​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ thi​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​s e ma​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​i​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​l.

Avsender er rnvcorrybob.outlook.com

Reelt passord

En trussel som denne kan, om mottaker har vært inne på en eller flere pornografiske nettsider, føles som totalt ødeleggende. Pengene, 969$ (drøyt 8.600 kroner), kan da sitte løst.

Det verste med denne trusselen, er at passordet avsender oppgir (i teksten merket XXXXXX), faktisk er et av dine passord – nåværende eller et tidligere brukt. Dette gjør selvsagt at trusselen føles reell. Hvordan avsender har fått tilgang til dette passordet, er et langt mer skremmende spørsmål, enn trusselen i meldingen.

Allikevel er dette, som de andre eksemplene, kun et svindelforsøk. Slett meldingen, glem den, og lev videre som om du aldri har sett den!

Bytt passord med jevne mellomrom – både på e-post, Facebook, Twitter, Instagram, selve datamaskinen/telefonen og andre steder du trenger passord. Dette er den beste beskyttelsen mot at noen kan få fatt på din personlige informasjon og tilgang på kontoer og profiler. Og ikke minst; vær generelt skeptisk til e-post og telefonsamtaler fra ukjente navn og nummer!